Mostanában (a sok klímaváltozós cikknek és Nagymarosnak köszönhetően is) nagyon sokat gondolkozom a zero waste életmódon, ami egyelőre lehetetlen küldetésnek tűnik, de apró lépésekkel elindultam az úton.
Ami nagyobb változás lesz az életemben, hogy remélem 5 éven belül ki tudok költözni Nagymarosra. A telek már megvan. Ott sokkal könnyebb természetesebben élni, tudok komposztálni, lesz saját gyümölcsfám, a papír hulladékot elégetem a kandallóban, ha bulit szervezek akkor műanyag helyett komposztáható tányérokkal stb. ezeket már csinálom is ha ott vagyok, mert ott az erdő közepén méginkább azt érzem, hogy nem akarok szemetelni. Addig meg amit tudok itt a városban: nejlon helyett vászon és papírtáska, piacra járkálás, nem veszek ásványvizet, nincs kocsim és nem is akarok venni, bringa és tömegközlekedés van, eladtam a kapszulás kávéfőzőmet.

Annyira rászoktattak már erre a sok szemétre, hogy nagyon nehéz egyik napról a másikra lejönni erről, konkrétan olyan mint egy függőség és ez párosul azzal hogy nagyon kényelmes is lettem. 


Így én is a fokozatosság elvén csinálom, minden hónapban kialakítok még valamit ami közelebb visz a zero waste életmódhoz. Apró lépések, amelyek remélem rövid időn belül összeállnak egy nagy egésszé.

Eddig is dobozolós és üvegezős voltam, de most tudatosabban rákapcsoltam a szemétmentes életmódra. Most már a zöldségesnél a textilzsák alap, majd szeretnék saját tésztát gyúrni, addig viszont a csomagolásmentes boltokból (Ligeti Bolt és Ne pazarolj bolt) szerzem be a tésztákat, tejet, fűszereket, olajt és teát. ? Hétvégéken pedig piacokról a nagyobb adag zöldséget, sajtokat, húst. A Youtyúknál béreltem két tyúkot, onnan jön a tojás.

De rohadt nehéz, ha semmi műanyagot nem akarok venni, akkor kb üres kézzel jöhetek ki a boltokból ? Összeszámoltam, ha a tejet üvegben hordom akkor havi 50 tejesdobozzal kevesebb szemetet termelek ☝️, ha nem kérek a zöldségesnél zacskókat az is havonta alsóhangon is 100 db műanyag zacskó. És ez csak 2 dolog. Kezdem a konyhában, aztán megyek a fürdőbe, a gardróbba.

Nem csak arról van szó hogyan tudom a műanyagot elkerülni, hanem arról is, hogy mi az a sok vacak amire nincs is szükségem.

Smaller house bigger life. Kevesebb kacat, kisebb ház, inkább élj!