Kertészkedni annyit jelent, mint hinni a jövőben – mondta ezt anno Audrey Hepburn. És mennyire igaza volt!

Mindig is vágytam egy saját kertre, engem kikapcsol az ottani munka, simogatom, becézgetem a növényeket és persze időnként anyázok is azon mennyi mindent nem tudok még.

Nagyon szeretnék eljutni arra a szintre, hogy a saját zöldségigényünket a saját kertünkből szolgáljuk ki.

A gyümölcsfákat már ősszel elültettem, idén is fogok párat (bokrokat is: homoktövis, málna, szeder stb). Sajnos a málnát nem jó helyre ültettem és kiszáradt.

Na de a kert: nálam alapvető szemlélet, hogy nem akarok vegyszereket használni. Mindennek van természetes ellenszere, ami semmivel se hatékonytalanabb a vegyszereknél, csak azt gondolom, hogy ezt jól elhitették velünk. Szóval tanulom a gyógynövényeket, a növények ránk való és egymásra való hatását, hogy mit mi mellé érdemes ültetni, melyik kártevő melyik fűszernövényt utálja. Nagy álmom hogy 1-2 éven belül legyen egy kis növényházam is, hogy legyen hol palántázni és legyenek korai zöldségeink is.

Idén a könnyebb zöldségekkel kezdtem: paradicsom, paprika, bab, padlizsán és sokféle fűszernövény, meg legalább 6 féle cukkíni. Meglátjuk mi lesz belőlük, mivel a 10-15 éve elhanyagolt sziklás-agyagos földet most törtem fel, komposztom kevés volt, ezért ez most még elég kezdetleges.

De amire szeretnék ráállni, az a magaságyás, talajtakarásos (mulcs) módszerrel, ennek több oka is van:

  • a magaságyás jól körülhatárolva megtartja a vizet (erre szolgál részben a takarás is), távol tartja a gyomokat
  • idén a magaságyás rétegeit nem cifráztam túl, de jövőre rendesen megcsinálom. Ennek az a lényege, hogy különböző fázisban lévő anyagokat (faapríték, gallyak, fűnyesedék, komposzt föld) egymásra rétegezünk, így ez bomláskor fűti és tápanyaggal látja el a növényeket

Nagyon szuper könyveket szereztem be a témában, ezeket ajánlom:

És beszereztem pár rovarhotelt is, hogy minél több olyan rovar legyen a kertemben amelyek beporozzák a növényeket (ennek persze a madaraim is örülnek, van mit vadászniuk 🙂