Az elmúlt hetekben annyi minden történt, hogy megpróbálom ömlesztve leírni. Szóval a kezdeti nagy örömködés után jött a sok sokk, miszerint az is elromlik ami eddig jó volt. 😀 Sokszor úgy érzem magam, mint a Napsütötte Toszkánában Frances, mikor megvásárolta az ódon villát és kb minden leszakadt és tönkrement amihez hozzáért 😀 De a vége happy end és még a szerelem is rátalált…. Hát nagy bánatomra eddig a telken jóképű olasz férfiakkal nem találkoztam, ellenben fess vaddisznók és leszakadó, elromló cuccok akadnak bőven. Úgyhogy dolce vita 🙂

A fenti háznál kiderült, hogy nem a csap csöpög, hanem csőtörés van, így szakikat kellett hívnom felásni a ház mellett a vezetéket és újrahúzni a csővezetéket. Elég sokba fájt ez a művelet nekem. A szülinapomon szép kis ajándékot kaptam 😀

A másik fájdalmas felismerés az áram. A fenti házban jók a vezetékek, az elmű biztosítéka romlott el, vagy a fő vezeték, így amíg az nincs még átírva a nevemre, nem tudom kihívni az elműt. A lenti házban amellett, hogy még az előző előző tulaj nevén van (ez is jár bonyodalmakkal), ott a villanyóra alatt is meg volt bontva az áram, ami tilos. Szóval azt se tudom használni amíg át nem írták a nevemre és az elmű szakemberei nem jöttek ki. Az már csak hab a tortán, hogy egyfázisú áram van, ami kb egyenlő a nullával, mert amint rákötök egy mosógépet és esetleg még be van valami kapcsolva mellette, azonnal le is vágja… szóval kíváncsian várom a fejleményeket, hogy mennyire lesz bonyolult és drága ez a szitu 😀

De ami nagyon-nagyon jó volt, hogy a szüleim és a 70 éves Magdi anyus eljöttek egy hosszú hétvégére és nagyon sokat dolgoztunk, meg is lett az eredménye. Kitakarítottuk a házak körüli méteres dzsindzsást, le lett takarítva a 101 lépcső, apu vágott ki pár bokrot és fát is, így a lenti terasz is egész használható.
Az ezermester édesapám elkezdte felmérni a terepet. Sok hasznos tippet kapok tőle, nagyon köszönöm a szüleimnek a hozzáállásukat, hogy amiben tudnak lelkesen segítenek, ezért nem lehetek elég hálás nekik. Édesapám már felépített pár házat, gyakorlatilag mindenhez ért az ácsmunkától a villanyig, szóval igyekszem ellesni tőle ezt-azt.

És még egy nagyon pozitív dolog: a barátaim közül is nagyon sokan drukkolnak, segítenek ezzel-azzal. Például Gyuri (és Márti), akik már 2x is velem aludtak a telken. Gyuri építész és fel is mérte a házikókat, együtt ötletelünk azon, hogyan lehet ebből helyes kis pecót varázsolni. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz ebből. Vagy említhetem Marcust is, aki megszerelt 1-2 zárat és elhozott egy trambulint a gyerekeknek (a helyét még ki kell ásni 😀 de ez részletkérdés haha), vagy Cilit, az illusztrátor barátnőmet, aki majd a dekorációban segít, ha végre eljutok oda. Szóval nagyon köszi és lesz folytatás. Ha nagy a lelkesedés, csapok bográcsos kalákás bulikat is, és természetesen minden barátom/ismerősöm aki segít, kapni fog ingyen nyaralást a telkemen a jövőben. Amint kevésbé nomádak a körülmények, jöhettek!

A svédvörös festék

A fenti kis háznál a vízvezetékeken kívűl a tető is nagyon rossz állapotban van, azt valószínűleg még idén cserélni kell, de legkésőbb jövőre. Viszont, addig is, hogy legyen valami látszatja annak amit csinálok, mivel megérkezett a skandináv vörös festék, ezért el is kezdtem körbefesteni a házat. Csodálatos ez a szín és amellett, hogy sokáig azt gondoltam, hogy a svédek csak szimplán rákattantak a vörösre, az utánajárás után rájöttem, hogy ennek praktikus okai is vannak. Ez a festék nem véletlenül vörös, olyan ásványi anyagokat tartalmaz, ami megvédi a fát, nagyon ellenálló és természetes, nincs benne semmilyen káros vegyi anyag.

Úgy 350 éve fedezték fel a rézbányászok a Svédország közepén található Falun városkában, hogy bányájuk a réz mellett egy másik különlegességet is rejt:az érc kinyerése után visszamaradó vöröses talaj átmosva, átrostálva,kiégetve, majd porrá zúzva rendkívül szép porfestéket ad, melyet vízben felfőzve, kötőanyaggal – majd továbbfinomítva más összetevőkkel is –keverve olyan festéket eredményezett,mely faházaik homlokzatát hosszú ideig megvédte a zord skandináv időjárás viszontagságaitól is.

A „faluni vörös”(Falu Rödfärg) azóta fogalommá vált.

Meghatározó a tradicionális svéd építészetben és a skandináv táj megjelenésében. A gyönyörű élénkvörös pigmenteket és a belőlük készült festéket a világ más tájain egyszerűen svédvörösnek nevezik. A svédvörös telt,meleg színének szépsége különösen esti fényben szép. A svédvörössel kezelt faszín mélysége nem állandó, az időjárástól függ: szárazabb napokon világosabb,nedves, nyirkos napokon mélyebb, sötétebb. „A festékünk él” –mondják ezért a svédek.

A festéket ITT tudjátok megvenni.

Lenti kisház,a kubai viskó style

A lenti kisháznál felszedtem a linóleum padlót, leszedtem a tapétát. Most pont úgy néz ki mint egy kubai viskó ? Na de minden műanyagot száműzök, igyekszem természetes anyagokkal dolgozni majd. A ház egyébként fém vázas, kis szigetelésselellátott furnérlemezes és palás bódé, egyenesek a falai, tökre egyben van és jó az elrendezése. Szóval ha még egy réteg fát rakok kívűlre akkor faház hatása lesz és a falai is vastagabbak lesznek. Ez a terv.

Belül meg festeni szeretném és hajópadlót alulra, a vizes helyiségekbe meg szép cementlapot. Egyelőre még gyűjtök rá, ez valószínűleg jövőre fog elkészülni.

Nagyon sok munka lesz ezzel a házzal, kiderült hogy a víz slagos megoldással volt odavezetve, ergo nincs víz, vagyis csak ilyen kókány módon. Úgyhogy majd itt is ásni kell később, hogy ténylegesen be legyen vezetve. De a jó hír, hogy ennél a háznál is van panoráma a teraszon és jóval kevesebb lépcsővel juthatunk el hozzá.

Ami számomra fura, hogy mindkét házban van angol WC emésztővel, viszont tusoló sehol, konyha lefolyó se, minek az 😀 Szóval ez is majd egy nagy mérföldkő lesz és komfortban nagy ugrás, ha már lesznek tusolók. Addig viszont cicamosdás van a kerti kútnál, ami ha sokat dolgozol és izzadsz nem olyan jó buli, így egyelőre nem érzem a késztetést arra, hogy hetekre kicuccoljak. De nem panaszkodom, mert az is csoda hogy a telken van vezetékes víz, Nagymaroson rengeteg telek van víz nélkül, nemhogy vezetékes víz, kút sincs.

Nagymarosihangulatképek

A sok munka között azért arra igyekszem figyelni, hogy amikor a gyerekekkel vagyok Nagymaroson, akkor kiránduljunk és strandoljunk is. Egy kicsit fedezzük fel a környéket, hiszen gyönyörű és rengeteg szeretnivaló van benne. A szabadstrandot csak ajánlani tudom, nagyon tiszta a víz, büfék, ivókút, mosdó és öltözők is vannak. És páratlan látvány a visegrádi várra.